tiistai 26. huhtikuuta 2011

Entäs se kieli..?

- Miten sujuu ruotsiksi opiskelu?

No, kiitos kysymästä, pääasiassa ihan hyvin. Olenhan aiheessa kouluttautunut ja kieltä aktiivisesti myös opiskeluissani ja työssäni käyttänyt. Tosin omista aiemmista ruotsinkielisistä opinnoistani on aikaa melkein kymmenen vuotta, mutta toki olen pitänyt kielitaitoani yllä mm. pulikoimalla kanavapaketin tarjonnassa. Bonde söker fru -ruotsi tai Sveriges idol -kieli ei tosin tällä parhaillaan käynnissä olevalla kurssilla ole kovin suureksi avuksi. Nyt opiskelen nimittäin tekijänoikeuspykäliä ja muita lakiasioita Internetin syövereihin liittyen. Lakikieli on hankalaa jo omalla äidinkielelläkin, joten arvata saattaa, että hieman pyyhiskelin otsalohkoani, kun sain kurssikirjan käsiini.

Tästä käynnissä olevasta kurssista aion kuitenkin selvitä kunnialla, sillä samat direktiivit ohjaavat meitä Suomessakin ja onneksi lakimme ovat muutenkin niin samankaltaisia lukuunottamatta Vanhas-casen tapaista julkkissuojaa (- mikä muuten on Ruotsiinkin tulossa piakkoin). Piti vain oikein luentotallennetta seuratessani tehdä sanalista itselleni vaikeista termeistä. Huh, aivan kuin koulussa!

Aiemmilla kursseilla muut opiskelijat valittivat FB-tukiryhmässä englanninkielisten opusten vaikeutta, mutta itselleni on ollut vain mukavaa vaihtelua lukea ruotsinkielisten kurssikirjojen sijaan jotain myös englanniksi.

Seuraavalla kurssilla vaikeuskerroin kasvaa hieman: yksi kurssikirjoista on 250-sivuinen teos norjaksi! Akkurat, norjaksi! Kielitiedettä opiskellut nokkelapää huomauttaa tietenkin heti, että käytännössähän ruotsi ja norja ovat sama kieli, mutta ennustan kyllä hieman hankaluuksia. Tekstiä ja tietoahan pitäisi vielä oppimistehtävässäkin menestyksekkäästi hyödyntää.

Muuten on tietty vain iloinen asia, että yhteispohjoismainen opiskelu on tässä tapauksessa todellakin yhteispohjoismaista. Miettikääpä itse: suomalainen suomenkielinen entinen ruotsinopettaja opiskelee ruotsalaiseen yliopistoon ja tenttii norjankielistä opusta kurssiansa varten. Huisaa!

Taidanpa kuitenkin ehdottaa opettajalle, voisimmeko ottaa kurssikirjallisuudeksi myös jotain suomenkielistäkin... Onko hyviä ehdotuksia esim. verkkokirjoittamisesta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti