torstai 15. syyskuuta 2011

Prinsiippejä

"Webbdesign för webbredaktörer" on käynnissä olevan kurssin nimi. Sitä varten olen nyt tässä lukenut paria opusta (ks. edellinen postaus) ja todennut ne vähän käytettävyyspainoitteisiksi. Steve Krugin opuksen esimerkit olivat kaikki hieman toiselt' puolelt' Atlanttia enkä kokenut näiden esimerkkien muotokieltä omakseni. Tahdon kurssisisältöihin muutakin designia kuin vain otsikkoon! Niinpä valitsin wikitehtäväni aiheeksi perusperiaatteet, joita (visuaalisessa) suunnittelussa (ja myös nettisivujen suunnittelussa) noudatetaan - tai ehkäpä olisi syytä noudattaa.

Joitain perusprinsiippejä designiin, var så god:
  •  Balanssi, tasapaino. Millainen suhde elementeillä on toisiinsa? Symmetrian ja asymmetrian keinoin luodaan jännitteitä webbisivulle ja saadaan vierailija mahdollisesti kiinnostumaan sivusta.
  • Rytmi ja toisto. Visuaalinen rytmi luodaan toiston ja variaation avulla. Voidaan luoda joko rauhallisia, stabiileja tiloja (rytmejä) tai nopeita ja eläväisiä - kiihkeitä jopa! - tiloja ja kokemuksia.  
  • Korostaminen. Mihin katseemme hakeutuu ensimmäisenä webbisivulla? Jos kaikki verkkosivun elementit ovat yhtä suuria tai tärkeitä, mikään asia ei korostu. Tärkeitä asioita voidaan korostaa kokoeroilla, väreillä, muodoilla, teemoilla jne.   
  • Yhtenäisyys. Harmonian avulla luodaan visuaalisia vinkkejä, joiden avulla kävijä tajuaa, mitkä kokonaisuudet kuuluvat yhteen. Yhtenäiset fonttikoot, -tyylit, värit, muodot ja teemat sitovat verkkosivun yhdeksi kokonaisuudeksi.
Ja se ehkäpä tärkein periaate:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti