tiistai 30. elokuuta 2011

Pitäisiköhän ostaa uusi reppu ja penaali?

Olen unessa useasti sinun kaduillas, koulutie - jällehen ja taas.
Koulutie alkaa taas - monellakin tapaa. Töissä on uusi lukukausi alkamaisillaan ja turbopäiviä on kakstahtipäivien seassa varsin reippaasti minullakin, vaikka ei tarvitse kurssinpyöritysrumbaan ryhtyäkään. Kaikenlaisten sekalaisten projektien lisäksi jatkumassa on myös opiskelu verkkotoimittajaksi: viime viikolla ilmoittauduin syksyn ensimmäiselle kurssille ja tänään kurssimme työtila avautui Mittuniversitetin WebCT:ssä.

Syksyn ensimmäinen kurssi on nimeltään "Webbdesign för webbredaktörer". Tavoitteena tällä pääosin teoreettisella kurssilla on hankkia taitoja nettisivuston ideoimiseen, rakentamiseen ja toimintoihin. Pääpaino on ylläpidon kannalta nimenomaan sivuston ulkoasussa, rakenteessa ja navigaatiovalinnoissa sekä tietenkin yleisemmin käytettävyydessä. 

Feikkisivun kimppuun kirjallisuuden kautta
WebCT:ssä kurssi alkoi opettajan tekemällä aloitusvideolla, jossa hän selvitti kurssin peruskäsitteet ja selvitti tehtävien taustoja. Kurssitehtävinä on jo perinteiseksi käyneen wiki-tehtävän lisäksi wireframe- ja mockup-mallien luominen oman case-yrityksen/-organisaation sivusta.

Kävin jo haalimassa työnantajan kirjastosta kurssikirjallisuutta ja tämänkin kurssin kirjoista toinen löytyi hyllystä - suomennettuna tosin, mutta ei kerrota sitä ruotsalaisille. Materiaalina kurssilla käytetään siis opuksia nimeltä Don't make me think (Steve Krug, 2005) ja Tillgängliga webbplatser i praktiken (Helena Englund & Maria Sundin, 2008). Opettajan tekemän materiaalin lisäksi suositellaan luettavaksi myös Jakob Nielseniä (tietysti!).

"No mites aiot pärjätä?"
Etukäteen ajateltuna kurssi tulee olemaan helppoa kuin kävelyhumppa, sillä olenhan puljannut nettisivujen ja editoreitten kanssa jo muinaisella 1990-luvulla (*ironialippu*). Toisaalta tällä kurssilla ei nyt tarvitse luoda mitään toimivaa sivustoa vaan skissi, malli, joten ihan mielenkiinnolla lähden hakemaan uutta näkökulmaa verkkosivujen suunnitteluun.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti