sunnuntai 25. syyskuuta 2011

"Blir det avdrag?"

- Tuleeko tästä pistevähennyksiä? kyselevät ruotsalaiset opiskelutoverini parhaillaan tietokoneen näytöllä chatissä ja FB-tukiryhmässä. On sunnuntai-ilta ja muutaman tunnin päästä on oppimistehtävän deadline. Itse en mieti etukäteen menetettyjä pisteitä vaan sitä, saanko edes ylipäätään vaadittua tehtävää tehtyä ajoissa. On ollut nimittäin niin syksykiireväsyttävä viikko, että en ole ehtinyt paneutua tehtävään lainkaan viikolla. Viime hetkellä päätin myös vaihtaa tehtävissä käyttämääni esimerkkikeissiä, joten aivan selvästi halusin haasteita itselleni näin sunnuntai-illaksi.

Pistevähennysten kysely osoittaa, että monet opiskelutovereistani ovat kontrolloivan palautteen kahlitsemia. He kyselevät yksityiskohtaisia ohjeita tehtävän suorittamiseen Connectissa päivystävältä opettajalta, pohtivat palautettavan tekstin pituutta ("Blir det avdrag om texten är för lång eller kort?") ja ovat pakahtumaisillaan huolesta, mikäli annetuissa ohjeissa on yksikin kohta, jonka opiskelija voi tulkita monimuotoisesti: "Vad menar de med det här?"

Toisaalta kyse voisi olla myös kulttuurieroista: onko ruotsalainen suomalaista tottumattomampi itsenäiseen työskentelyyn ja onko hän varovaisempi tarttumaan toimeen? Tämä verkko-opiskelijaugri ei nimittäin paljoa opettajan ohjeita tulkitse, vaan kun tehtävän teon aika on, hän säntää toimeen.

Toki toimeen tartutaan vasta sillä viimeisellä minuutilla, niin kuin tänään. Se lienee yleismaailmallinen ilmiö.

torstai 15. syyskuuta 2011

Prinsiippejä

"Webbdesign för webbredaktörer" on käynnissä olevan kurssin nimi. Sitä varten olen nyt tässä lukenut paria opusta (ks. edellinen postaus) ja todennut ne vähän käytettävyyspainoitteisiksi. Steve Krugin opuksen esimerkit olivat kaikki hieman toiselt' puolelt' Atlanttia enkä kokenut näiden esimerkkien muotokieltä omakseni. Tahdon kurssisisältöihin muutakin designia kuin vain otsikkoon! Niinpä valitsin wikitehtäväni aiheeksi perusperiaatteet, joita (visuaalisessa) suunnittelussa (ja myös nettisivujen suunnittelussa) noudatetaan - tai ehkäpä olisi syytä noudattaa.

Joitain perusprinsiippejä designiin, var så god:
  •  Balanssi, tasapaino. Millainen suhde elementeillä on toisiinsa? Symmetrian ja asymmetrian keinoin luodaan jännitteitä webbisivulle ja saadaan vierailija mahdollisesti kiinnostumaan sivusta.
  • Rytmi ja toisto. Visuaalinen rytmi luodaan toiston ja variaation avulla. Voidaan luoda joko rauhallisia, stabiileja tiloja (rytmejä) tai nopeita ja eläväisiä - kiihkeitä jopa! - tiloja ja kokemuksia.  
  • Korostaminen. Mihin katseemme hakeutuu ensimmäisenä webbisivulla? Jos kaikki verkkosivun elementit ovat yhtä suuria tai tärkeitä, mikään asia ei korostu. Tärkeitä asioita voidaan korostaa kokoeroilla, väreillä, muodoilla, teemoilla jne.   
  • Yhtenäisyys. Harmonian avulla luodaan visuaalisia vinkkejä, joiden avulla kävijä tajuaa, mitkä kokonaisuudet kuuluvat yhteen. Yhtenäiset fonttikoot, -tyylit, värit, muodot ja teemat sitovat verkkosivun yhdeksi kokonaisuudeksi.
Ja se ehkäpä tärkein periaate: