sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Etäopiskelun alkuhuuma

- On tämä etäopiskelu kätevää!

Näin huudahtaa siis tämä työelämässä oleva aikuisopiskelija, joka työn ja arjen ohessa innostui opiskelemaan. Toistakin keinoa on kokeiltu: pari vuotta sitten yritin ryhtyä suorittamaan aineopintokokonaisuutta avoimessa yliopistossa. Kävin tunnollisesti viikonloppuluennoilla ja tein niitä varten joitain ennakkotehtäviäkin. Viikonloppujen jälkeen puhkuin periaatteessa intoa kirjallisiin tehtäviin, mutta totaalinen herpaantuminen koitti nopeasti: deadline kursseihin kuuluneilla esseillä ja muilla kirjallisilla tehtävillä oli yksi vuosi. Vuosi. Siis 12 kuukautta. Palautusmetodit vaativat opiskelijan vaivannäköä, sillä tehtäviä ei saanut palauttaa sähköpostilla eikä esim. minkään oppimisalustan kautta, vaan ne piti printata paperille ja lähettää postitse kurssin opettajalle. Joka siis vuoden kuluttua saattoi olla avoimessa yliopistossa töissä tai ei.

En sitten saanut yhtään esseetä kirjoitettua.

Tämä kurssipaketti, jota nyt siis ryhdyin suorittamaan etänä, houkutti nimenomaan etäopiskelukokemuksena. Millaista olisi opiskella kotoa käsin oman työhuoneensa rauhasta? Entä se paljon puhuttu yhteisöllisyys? Entä houkutus avun käyttöön tehtävissä? Millainen on aikuisopiskelijan ohjaustarve? Mm. näitä asioita pitää pohtia tulevissa kirjoituksissa.

Verkkostrategia

Toista kurssia väännän kasaan. "Strategisk webb" on kurssin nimi ja siinäpä sitä riittää pähkäiltävää, kun en käytännössä ole moisten asioiden kanssa oikeasti työskennellyt. Toki voi ajatella, että jokaista luomaani verkkokurssia on pitänyt ajatella strategisessa mielessä, jotta saa opiskelijoille parhaimman mahdollisen kokemuksen.

Tämä kakkoskurssi koostuu jälleen kolmesta tehtävästä: wiki-tehtävä oli suhteellisen helppo kirjoittaa kasaan, sillä laajuutta ei vaadita kuin 1000 merkin verran. (Ei sanan!) Tehtävänanto tämän kerran wiki-tehtävässä ei kuitenkaan ollut niin selkeä, joten tuloksena wikissä näytti olevan monenmoista selvitystä ja tiivistystä kurssikirjallisuudesta.

Toisena tehtävänä kurssilla on kirjoittaa jälleen case-pohdinta, joka liittyy sekä luettuun kirjallisuuteen että käytäntöön. Kurssikirjoista Fredrick Wackån kirjoittama Webbredaktörens handbok on oikein oiva, mutta Chaffeyn puiseva kirja Internet Marketing on hyvinkin... markkinointihenkinen.

Kolmas tehtävä on vertaisarviointitehtävä. Pitää siis yrittää palauttaa case ajoissa, jotta saa vertaisarviointia. Näyttäisi toimivan myös motivaattorina: kun tietää, että joku toinen opiskelija tarvitsee tuotostani, pitäisi yrittää ehtiä kirjoittamaan se ajoissa.

Ensimmäisen kurssin (Internets möjligheter) lopputuotosta ei ole näemmä vielä arvioitu. Ilmeisesti jotkut opiskelijat olivat opettajalta asiaa jo tivanneet, sillä työtilaan kirjauduttuani näytölle ponnahti viesti, jossa kerrottiin, että seuraavan viikon aikana saavat arvioinnin valmiiksi. Tuttu juttu: been there, done that :)

maanantai 21. helmikuuta 2011

Hejsan världen!

Hei, täällä ollaan! 

Uusi työ, uusi vire, uudet kuviot. Uuden vireen myötä päätin ryhtyä myös testimielessä opiskelemaan. Nyt siis suoritan 30 opintopisteen Webbredaktör-kurssipakettia ruotsalaiseen yliopistoon täysin etänä. Tämän blogin tarkoituksena on tarkastella opiskeluprosessia sekä henkilökohtaiselta kannalta että myös etätyöskentelytapoja arvioiden.

Ensimmäisen kurssin tehtävät on tässä vaiheessa jo palautettuna. Internets möjligheter -kurssi oli ihan näpäkän kompakti aloitus kurssipakettiin ja tehtävissä pääsi pohtimaan onneksi tulevaisuuttakin. Tehtäviä tuolla ensimmäisellä kurssilla oli kolme: piti esittäytyä lyhyesti, kirjoittaa wiki-teksti kurssilaisten yhteiseen wikiin internet-tilastojen pohjalta sekä laajempana tehtävänä oppimistehtävä, joka piti yhdistää tosielämän tapaukseen, esim. omaan työpaikkaan.

Nyt pitäisi väkertää toisen kurssin tehtäviä. Strategisk webb -kurssin tehtävänannot ovat vain tähän mennessä tuntuneet hieman pakonomaisilta. Dave Chaffey et al. -opusta pitäisi lukea ja analysoida ja syvätiivistää herkällä, mutta asiantuntevalla otteella. Minäkö? Huoh. Niin.

Pääsin aloittamaan opinnot vähän myöhästyneenä, sillä pääsin mukaan varapaikan kautta. Infoaminen hoitui opintosihteerin kautta ja aloitusvaiheen salasanaongelmien ratkettua pääsin mukaan WebCT-työtilaan. Aloitusluento Connect Prossa oli jo ollut aiemmin, mutta tallenteen sain toki katsottua myöhemminkin.

Mutta työ on siis alkanut. Katsotaan, miten tästä edetään eteenpäin.